P.G.Wodehouse Society

Wodehouse Museum

Er is nog geen museum dat geheel aan P.G.Wodehouse gewijd is. Wel is er in Engeland, bij de kostschool Dulwich College waar Wodehouse zijn onderwijs genoten heeft, de college bibliotheek naar hem vernoemd, namelijk de Wodehouse Library. In de Wodehouse Corner kan nog zijn typmachine, bril en andere gebruiksvoorwerpen bekeken worden. Ook zijn de boekuitgaven tentoongesteld.

Wodehouse Library in Dulwich College Wodehouse Archive corner in de Wodehouse Library Wodehouse werkbureau in Wodehouse corner
[ de huidige Wodehouse Library met de speciale Wodehouse Corner ]

De Wodehouse Library is mede tot stand gekomen dankzij de inspanningen van ons Engelse ere-lid Margaret Slythe.

Dulwich College library in 1903

 Dulwich College library in 1980 Opening van de Wodehouse Library in 1981
[ de Dulwich College Library in 1903, 1980 en de opening van de Wodehouse Library op 11 december 1981 door Edward Cazalet, de kleinzoon van Wodehouse ]

In Nederland heeft de Engelse boekwinkel Waterstone's aan de Kalverstraat 152 te Amsterdam enkele jaren geleden korte tijd aandacht besteed aan de boeken van Wodehouse, in het kader van een nieuwe biografie over Wodehouse.

In de PGWS zijn vele bijzondere uitgaven en memorabilia aanwezig, die zich prima lenen voor een permanente expositie. Al enkele jaren wordt er gezocht naar een geschikte locatie voor deze permanente expositie. We denken hierbij aan het oprichten van het eerste Wodehouse Museum ter wereld, waarbij uiteraard de nadruk komt te liggen op de relatie tussen Wodehouse en Nederland, zijn veelzijdigheid die in boeken en tijdschriften tot uiting komt en zijn bijdragen aan films, muziek, toneel, musicals, sport (golf, cricket, boksen) en natuurlijk alle Nederlandse en Nederlandstalige uitgaven.

Katholieke Illustratie 1961  Wodehouse in het blad Mimo uit 1971 

In eerste instantie wordt gekeken naar Utrecht en omgeving, vanwege de centrale ligging en de relatie van de stad met Wodehouse. In Utrecht zijn Wodehouse uitgevers gevestigd als: Bruna, VOBI, Het Spectrum/Prisma, Vanderhout en The Plum Press.

Maar ook andere steden kunnen een goede optie blijken te zijn. Als u suggesties of concrete tips heeft, dan hoort het bestuur dit graag. Neem dan snel contact op via een e-mail berichtje !!