P.G.Wodehouse Society

2008 - Watertoren Woerden

In sep-okt. 2008 werd de Watertoren te Woerden aangeboden als locatie voor het nieuw te vestigen P.G.Wodehouse Museum. Er zijn verschillende bezoeken aan de toren afgelegd. Als object biedt de toren een goede mogelijkheid om het museumcollectie te huisvesten op de verschillende verdiepingen in de watertoren.
Bij bouwkundige inspectie bleken er helaas gebreken aan het licht te komen, die een zodanige omvang hadden, dat een serieuze overweging uitgesloten was.
Watertoren te Woerden.  Kraag van de watertoren te Woerden.

 Uitzicht vanaf de watertoren te Woerden. Slechte bouwkundige staat, doorgeroeste draagbalken. Beschermd monument.

 Verschillende verdiepingen in de watertoren te Woerden. Octagon bij Wodehouse.
[ in één van de verhalen van Wodehouse speelt ook een toren een belangrijke rol: een octagon in het boek Very good, Jeeves' ]
 

Geschiedenis

De Watertoren met het oorspronkelijk bijbehorende machinegebouw en de machinistenwoning is in 1905-1906 gebouwd door aannemer Petrus Hochstenbach uit 's-Hertogenbosch, naar ontwerp van de Dordrechtse architect-ingenieur J. Schotel.

De watertoren is in 1979 buiten bedrijf gesteld en in 1986 provisorisch gerestaureerd door de toenmalige eigenaren. In 2008 werd de watertoren door de nieuwe eigenaar (gemeente Woerden) te koop aangeboden vanwege achterstallig onderhoud.
Artikel in AD Groene Hart/Woerden (26 september 2008) over de verkoop: Artikel in AD Groene Hart Woerden over de watertoren.